top-shadow

Reiservaringen

“Het gevoel dat je hebt als je meer dan een uur naar leeuwen met welpen hebt zitten kijken is moeilijk te beschrijven. Een moment van rust, dichtbij de natuur en het leven zelf. Slechts één dag van onze rondreis door Botswana (Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika) maar wel een geweldig voorbeeld. Want zo hebben we bijna elke dag van onze trip beleefd.

Het woordje bijna in de vorige zin komt door een geboekte safari bij een lodge wat een groot contrast was met onze ervaringen met Heleen. De lodge gaf ons 2 minuten om een foto te maken en probeerde ons binnen anderhalf uur de “big 5” te laten zien. De schoonheid van deze grote 5 staat buiten kijf! Echter ieder klein vogeltje, elk panorama en de vele antiloop -soorten blijven ons keer op keer verwonderen! Juist dit klein gelukt maakte onze reis zo mooi.

De schoonheid van Afrika zit in de reusachtige vriendelijke olifanten, de vreugde en trots van de mensen, het gracieus bewegen van impala’s, de rust in een mokoro door de Okavanga, de drukte van een groep bavianen en het geluid van de Afrikaanse visarend. De kracht van Heleen en Good Morning Africa zit in het kopje thee op het juiste moment, het vinden van de mooiste kampeerplekken!en het ontdekken van de kleine wegen! Dan, aan het einde van de dag een “Braai” met liefde gemaakt waardoor het eten nog lekkerder smaakte!

– Robbert & Tamaar

top-shadow

Na onze safari’s in Kenia, Tanzania, Botswana en Zuid Afrika, stond nu Namibië op ons verlang lijstje. Samen met Good Morning Africa hebben wij aan de keuken tafel een mooie reis samen gesteld. Wij hadden een aantal wensen. We wilde in ieder geval naar de oranje duinen in de Sossusvlei. We wilden een bezoek brengen aan de Himba’s en de San Busman stam. Uiteraard een bezoek aan het Etosha National Park. En we wilde ook naar Maun in Botswana om een Mokoro boattrip in de Okavango Delta te maken. Met deze wensen ging Good Morning Africa aan de slag.

Na een weekje kregen we een voorstel voor een 17 daagse rondreis waarin al onze wensen waren opgenomen. We plannen onze reis van 27 April t/m 16 mei 2013. We hebben er voor gekozen om eerst met de trein van Amsterdam naar het vliegveld van Frankfurt te reizen. Vandaar met Air Namibië een directe (nacht)vlucht naar Windhoek, waar Robert onze gids ons bij aankomst stond op te wachten. Onze rondreis werd een rit van ruim 4500 km. In het kort het Rondje : Windhoek, Sossusvlei, Solitair, Swakopmund, Spitskoppe, Brandberg (White lady), Kamanjab (2 nachten bezoek Himba’s), Mondilla safari camp, Etosha (2 nachten Halali en Namutoni), Roy’s restcamp (San Bushman), Ngepi (2 nachten), Maun (2 nachten) Ghanzi en terug naar Windhoek om na een overnachting terug te vliegen naar Frankfurt en weer met de trein naar Amsterdam.

Het concept wat Good Morning Africa biedt spreekt ons zeer aan. Op Privé safari onder begeleiding van een gids. Een gids die lekker voor ons kookt. Overnachten in een tentje en af en toe een tenthouse of bed and breakfast. Deze reis hadden we Robert als gids meegekregen. Het klikte goed tussen ons drieën. Robert was een echt natuur mens. Hij genoot van het kamperen en vond het leuk om voor ons te zorgen. Hij deed dit uitstekend. Zijn bijdrage aan deze reis heeft er voor gezorgd dat wij een uitstekende vakantie hebben gehad.

En nu wat vertellen over de reis. Hoe moet je in een kort stukje tekst 17 dagen fantastische ervaringen samen vatten. We hebben een indrukwekkende reis gemaakt. Een ander stukje Afrika leren kennen. Namibië heeft een ruige droge natuur. Het rijden door de woestijn gebieden heeft ons nooit verveeld. Iedere keer weer veranderde het landschap van kleur. Dan weer vlak, even later weer rotsen. De campings waren als een oase. Ik heb geen idee waar ze het water vandaan halen maar vaak was er een heerlijk koel zwembad. Mooie plekken waren de camping in het park Spitskoppe. Spitskoppe is heel speciaal gevormd rotsmassief wat je ook maar eens moet bekijken op onze fotosite. Ook de lange wandeling bij Brandenburg naar de rotstekeningen van de White Lady was een “must do trip”. Het bezoek aan de Himba’s en San Bushman was ook een speciale ervaring. Eigenlijk onbegrijpelijk dat deze mensen in deze tijd er in slagen om te blijven leven volgens hun eeuwen oude gewoonten. Het Etosha park was zo mooi als we verwacht hadden. Het park wordt geplaagd door de langdurige droogte. Ondanks dat hebben we heel veel wild gezien. Onze gids Robert was een goede spotter. Tijdens de gamedrives wist hij de dieren goed te vinden.

Bij de Ngepi campsite hebben we o.a. een sunset boottocht gemaakt en zijn we onder begeleiding van een lokale gids door een nabijgelegen village gewandeld waardoor we een goed beeld kregen hoe de mensen leven. In Maun hebben we onze Mokoro trip gehad en op advies van Robert hebben we ook een rondvlucht boven de Okavango delta gemaakt. Niet de aller goedkoopste excursie maar we zijn zo blij dat we het toch gedaan hebben. Vanuit de lucht dieren spotten is een ervaring die we achteraf niet hadden willen missen.

Via Ghanzi de lange rit retour naar Windhoek voor onze laatste overnachting. De twee en een halve week zijn omgevlogen. We hebben echt het gevoel dat we samen met onze gids op vakantie zijn geweest en namen afscheid op het vliegveld. Robert moest nog helemaal terug rijden naar Johannesburg. We hebben een mooie reis gemaakt. Alles klopte deze reis. Het zal niet gelijk volgend jaar zijn, maar we weten zeker dat Good Morning Africa nog een keer een reisje naar Afrika voor ons mag gaan organiseren.

Nico en CoraNamibië – Botswana reis Nico en Cora, 27 april t/m 16 mei 2013

Wennen aan deze regen dat gaat niet lukken! Zeker niet na zo’n topvakantie.

Wat is Namibië een ontzettend mooi land. We hebben aan vrienden en familie proberen uit te leggen hoe het daar is maar dat is niet te doen. De combinatie van ruimte, rust en andere geuren en kleuren is voor ons niet te vergelijken met ergens anders. De rondreis was ook echt super en daarom heel erg bedankt voor het helpen plannen,regelen en organiseren.

Door de grote verschillen in landschappen, ecosystemen, weer en mensen zou je Namibië een land van extremen kunnen noemen. De weidsheid van de Namibwoestijn en de drukte van het dierenleven in Etosha. De combinatie van zowel de droogte als een meertje in de Sossusvlei. Het Europese Swakopmund en de Afrikaanse dorpjes. Eigenlijk is er maar een echte overeenkomst, alles is extreem indrukwekkend. Dat is natuurlijk ook de reden om Namibië te bezoeken. Want het land is een absolute aanrader.

In een land van extremen is het fijn als je terug kunt vallen op enkele zekerheden. De auto is cruciaal en een baken van rust in een wilde omgeving.Het laatste wat je wilt is dat dit niet goed geregeld is. Via “Good Morning Africa” was dit perfect geregeld. Net als de campings die net als de landschappen erg verschillen per locatie. Deze mooie plekjes waren goed te vinden en het was geweldig om rond te rijden in zo’n extreem land!

We hebben echt heel veel nieuwe indrukken opgedaan. Zoveel nieuwe kleuren en geuren en vooral de manier waarop mensen in het leven staan is heel mooi om te zien. Soms storend als je tien minuten moet wachten bij de kassa van de supermarkt maar vaak ook mooi. Het was ook leuk om af en toe contact te hebben met echte Namibiërs en de Zuid-Afrikanen op de camping. Mooi om te horen hoe ze leven en dat er toch zoveel hetzelfde is. Heel raar om toch ook te zien dat er nog zo’n groot verschil is tussen blank en zwart( de eigenaar van Klein Windhoek verklaarde ons voor gek dat we op de stoep zaten te wachten op de taxi!) Qua dieren was het ook echt gaaf. De eerste dag zagen we al heel erg veel dieren (baboes, oryx, struisvogel, springbok, gnoes en veel mooie vogels) en dat is de hele vakantie zo doorgegaan. In Etosha waren de olifanten echt geweldig, niet normaal wat een beesten dat zijn! Verder hebben we daar alle grote dieren gezien. Weliswaar slechts de staart van een luipaard gedurende een halve seconde. In Waterberg hebben we ook nog een safari gedaan en toen zagen we de Kaapse Buffels nog en dus mogen we zeggen dat we “de big 5” hebben gezien.In Etosha hadden we ook het geluk om een secretarisvogel te zien, kortom ik was al blij. Daar hebben we ons nog verbaasd over de kleuren van de bijeneter, zo mooi!

Nogmaals heel veel dank voor de hulp en we hebben genoten!

Robbert en Tamaar.Reiservaring Self-Drive Safari in Namibië

Van de eerste tot de laatste dag een enerverende ervaring.

Nog nooit heb ik zo veel dieren gezien als op deze reis. Neushoorns, olifanten en nijlpaarden die ‘s nachts rond je tent liepen. Een gids (Anton) die stopte achteruit reed kijk daar zit een uil in de boom, waar nu daar op die tak! Minuten later ooo daar zie dat dan een wilde kat onder een boom haast niet te zien, ongelofelijk hoe goed Anton kan spotten geduld heeft om iedere keer weer te stoppen om je de kans te geven te fotograferen.

Ik heb de big five gezien hoewel de leeuwen pas op het einde van deze reis. Het waren er dan ook wel gelijk vijf volwassen mannetjes op nog geen drie meter van de jeep. Een luipaard kon ik bijna aaien niet gedaan dus ik heb al mijn vingers nog.

Botswana en land met vele mogelijk heden en verschillende landschappen uren bij een drinkplaats gezeten en ja daar kwamen ze groep voor groep eerst de vogels te veel soorten om op te noemen, impala’s, jakhalzen, gnoes en olifanten tientallen tegelijk een lust om naar te kijken hoe ze kunnen spelen in het water.

Waar ben ik geweest:
Chobe een luipaard liggend naast de jeep super foto’s kunnen maken.
Okavango Delta: geen tulpen maar lelie velden
Naxi Pan: uren bij een drink plaats gezeten de mooiste foto’s gemaakt
Rhino Camp: neushoorns rond je tent. Schuilplaats bij drinkplaats de mooiste vogels gezien.
Kort om te veel om op te noemen iets om zelf te beleven.
Om een indruk te krijgen van wat je kan beleven.

RijkBotswana, September 2011

 


Met grote verwachtingen deze rondreis ondernomen met vier reisgenoten. Allen (fanatieke fotografen en een filmer) klaar om volop te genieten van de natuur in al z’n facetten. De safari’s door de parken waren een paradijs voor ons als fotografen. Altijd ruimte en tijd voor ieder die toch zijn eigen beelden wilde maken: of het nu macro- vogel, of panorama opnamen betrof.
 De manier van reizen (klein gezelschap in de backyard met een tentje) bracht ons op de juiste manier in aanraking met deze landen…avontuurlijk en intens.

Een zekere meerwaarde was ook de inbreng van Mart Smit, die als natuur-deskundige en gewaardeerde fotograaf ons informeerde over al wat ons pad kruiste en praktische instructies op fotogebied kon geven.
De deskundigheid op het gebied van flora en fauna, het flexibel inspelen op onverwachte situaties en ons als reizigers altijd centraal stellen typeert de manier van begeleiden van onze gids.
 Mede hierdoor kan ik nog steeds nagenieten van deze fantastische reis.

Robin - Obdam24 Daagse Rondreis Zuid Afrika, Botswana en Namibië september/oktober 2010

 


Anton is uniek omdat hij ook bij de honderdste keer met plezier stopt voor zo’n klein grijs leeuwerikje, ook als dan weer blijkt dat je die soort al veel keren eerder gezien hebt. Kortom, hij doet alles om de vogelaar tevreden te stellen, een zeldzame eigenschap bij chauffeurs die zelf geen vogelaar zijn.
Wim - AmsterdamVogelreis Zuidelijk Afrika 2009