top-shadow

Reisinformatie

Wat neem je mee en wat niet, is het koud of warm daar en hoe zit dat met? Kortom alle relevante informatie omtrent onze reizen naar Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe vindt u hier.

Onze reis is volledig inclusief. Al het eten, koffie en thee worden door ons verzorgd. We eten goed en zoveel mogelijk gezond al zijn groentes en fruit niet altijd verkrijgbaar. Daarnaast kunnen we vanwege de hitte niets lang bewaren. In de bush nemen we overigens geen fruit mee. Een olifant ruikt een sinaasappel op drie kilometer afstand! En breekt voor deze delicatesse je auto af. Extra drinken, bier, wijn etc. koop je zelf onderweg.

De volledige reissom kun je aan ons in euro’s betalen, wij wisselen alleen wat nodig is want de rand, de Botswaanse pula en de Zimbabwse zimdollar zijn niet zo sterk. De reissom is all-in dus je hebt alleen geld nodig voor je drankjes, de souvenirs en je persoonlijke inkopen. Veelal werken pinpassen en/of automaten niet of niet goed dus is extra contant geld om te wisselen is heel handig. In Zimbabwe is wisselen bij de bank of geld uit de muur zelfs uit den boze. Wij krijgen op straat bij de sjacheraars een wisselkoers die wel 10 maal zo hoog is!

Nederlandse paspoort moet na aankomst in Zuid-Afrika nog 6 mnd geldig zijn.
Nederlands paspoort moet na aankomst in Botswana nog 1 mnd geldig zijn.
Nederlands paspoort moet na aankomst in Namibië nog 6 mnd geldig zijn.
Nederlands paspoort moet na aankomst in Swaziland nog 6 mnd geldig zijn.
Nederlands paspoort moet na aankomst in Zimbabwe nog 1 mnd geldig zijn

Iedere avond bespreken we bij het kampvuur de gebeurtenissen van die dag en het programma van de volgende dag. Neem een goede kaart mee van het gebied waar we heen gaan, je kunt dan iedere dag de route intekenen en je hebt eenidee waar in het grote Afrika je op dat moment bent. Zeer goed bruikbaar is de wegenkaart van Geo Center van Southern Africa. Ook Botswana en Namibië staan hier op.

Wil je je voorbereiden op de reis dan zijn de reisboeken van Domenicus een goede start. Voor Zuid-Afrika is er een aparte gids. Voor Botswana / Namibië / Zimbabwe is er één Domenicus gids. Ook Lannoo´s routeplanner is een leuke. Van de dierenboeken zijn er twee een aanrader. Het engelse boek ´Wildlife of Southern Africa´is een echte dierengids. Het boek ´Wilde dieren op het spoor´ staat vol prachtige foto´s en verhalen en gaat grotendeels over het gebied waar wij heen gaan. Om zo maar wat te lezen zijn de boeken van Wilbur Smith een aanrader. Zijn verhalen spelen zich meestal af in Zuidelijk Afrika en gaan terug tot de 17e eeuw. Let wel op, er zit een volorde in zijn verhalen.

Voor het identificeren van de vele vaak kleurrijke vogels die je gaat zien is de Sasol gids een must. Ook de foto gids van Sinclair is erg goed. Mocht je specifiek op zoek gaan naar vogels laat het ons dan weten. Wij kennen alle plakken!

Er is erg veel literatuur over dit deel van de wereld verschenen. Mocht je nog specifiek advies willen laat het dan aan ons weten, we helpen graag!

Je kiest voor een avontuurlijke reis met mooie momenten, spannende voorvallen en gebeurtenissen waarbij het hart in je keel klopt. Het is echter geen dierentuin of pretpark. We kunnen de sensatie niet plannen en de omstandigheden niet maken. Als we dan een keer een uur met de auto vast zitten in het zand of een deel van ons eten wordt gestolen door bavianen, probeer dan het avontuur te zien, wees blij dat je het mag meemaken en geniet.

De bush is niet te vergelijken met ook maar iets dat wij kennen en met het mooie weer, de liefelijke dieren en de rust nemen je gedachten gauw de vrije loop. Toch is enige oplettendheid van iedereen in de groep geboden want je zit in een land waar leven en overleven het enige is dat dagelijks telt. De gids geeft goede adviezen, neem zijn waarschuwingen altijd serieus. Tijdens de eerste avonden van de toer vertellen we bij het kampvuur precies waar je op moet letten en wat je wel en niet moet doen. Onze reizen zijn spannend maar niet gevaarlijk.

Onze reizen zijn fysiek niet extreem zwaar maar vereisen wel een redelijke fitheid. De warmte en de reistijden doen een fikse aanslag op het fysieke gestel. Houd terdege rekening met het volgende; vaak hebben we gedurende meerdere dagen geen contact met de buitenwereld en zitten we ook minstens 5 uur rijden van de dichtstbijzijnde plaatselijke medicijnman. Hier in Nederland ben je met 15 minuten in een uitstekend ziekenhuis, daar doen we er soms 10 uur over om je in de buurt van een medische post te krijgen.

Onze gids heeft Zuid-Afrikaanse EHBO ‘Skatties moe nie panic nie, alles sal reg kom´. Voor je eigen veiligheid neem je beter je eigen First-aid kit mee. Een uitstekende is te koop bij de apotheek en is ook op andere reizen handig om te hebben. Naast pleisters, ontsmettingsmiddel en verband neem je diacure, zoutoplossing en pijnstillers mee.

Voor de meeste Afrikaanse landen zijn diverse inentingen nodig en is het slikken van malariapillen veelal noodzakelijk. Aangezien de situatie per seizoen en per gebied verandert is de beste raadgever de GGD. Malariapillen zijn in vele diverse uitvoeringen verkrijgbaar, vaak weet uw apotheker meer als uw huisarts. Via deze link krijgt u uitgebreid informatie over inentingen voor Botswana.

Diacure hoort in iedere reisapotheek thuis en dus ook in de Afrikaanse. Wij hebben het op onze reizen nog nooit nodig gehad. Het land is schoon, het water uit de kraan kun je overal probleemloos drinken en met de bereiding van het eten hanteren we Nederlandse normen.

In de Afrikaanse zomer, onze winter dus, is het erg heet in Botswana en Namibië. Je verliest dan zoveel vocht en zout dat je lichaam gaat reageren. Wij maken het eten al extra zout maar soms is dat niet voldoende. Bij de apotheek zijn zoutoplossingen van Nutricia te koop die speciaal voor dit doel zijn vervaardigd. ORS is vergelijkbaar met de zoutoplossing en bij Bever en Etos verkrijgbaar.

Hoewel we nog nooit veel last van muggen op vorige reizen hebben gehad is iedere prik er één jeukende teveel. Daarnaast zijn die van de malariamug helemaal vervelend dus een goede antimug met deet is noodzakelijk. Een hele goede kun je na aankomst kopen in de supermarkt waar we al onze inkopen doen voor de reis. Het is een spuitbus en heet ‘Sleep well’. Wel zelf even aan denken want alle andere boodschappen daar denken wij dan aan.

De lucht in Namibië en Botswana is heet en kurkdroog, tenminste buiten de regentijd. Doordat we in de auto met open ramen rijden drogen je lippen in hoog tempo uit. Lippenbalsem voorkomt kloven en gebarsten lippen.

De zon brandt er lekker op los in Africa. Als je dan op het dak van onze landrover zit, met een mocorro de rivier afzakt of een bergtocht maakt in het Drakensgebergte kun je maar beter goed ingesmeerd zijn. Ook een pet en een zonnebril zijn meer dan welkom.

Het licht in Africa is totaal anders dan bij ons, de lucht is veel helderder, kleuren zijn intenser en wit is ook direct verblindend wit. Een zonnebril is in veel gebieden (Etosha, Sossusvlei) onontbeerlijk en in alle andere gebieden meer dan wenselijk.

Op de kampeerplekken in de bush waar wij verblijven zijn toiletten en douches aanwezig. Deze worden slecht sporadisch schoongemaakt maar zijn desondanks niet echt vies te noemen. Het douchewater wordt zomers verwarmt door de zon. In de Afrikaanse winters, onze zomer dus, kun je het water verwarmen door een vuur onder de waterketel te stoken. Het duurt dan ongeveer een uur voor je warm water hebt.

Als alle zitplaatsen van de auto bezet zijn is de bagage ruimte beperk. Veel kleding heb je overigens niet nodig, we zitten meestal in de bush en wat je wast is zo weer droog. De slaapzak en je fleecejack houdt je apart van je bagage. Heb je vragen omtrent kleding of wat mee te nemen, bel ons gerust, we weten precies wat je nodig hebt.

Als alle zitplaatsen van de auto bezet zijn is de bagage ruimte beperk. Veel kleding heb je overigens niet nodig, we zitten meestal in de bush en wat je wast is zo weer droog. De slaapzak en je fleecejack houdt je apart van je bagage. Heb je vragen omtrent kleding of wat mee te nemen, bel ons gerust, we weten precies wat je nodig hebt.

We hebben niet veel ruimte in de auto dus nemen we niet veel kleding mee. Botswana is stoffig in de droge tijd en één groot modderbad in de regentijd. Vrijwel iedere dag is er wel tijd om een short en een T-shirt te wassen en als dat sneldrogende kleding is loop je er de volgende dag weer piekfijn bij

Een lange broek, een fleecetrui en een fleecejack is alles wat je nodig hebt. Vooral in de Namibië, de woestijn die we in de eerste dagen van de reis aandoen, kan het ´s nachts flink koud zijn. In de vroege ochtend zijn een muts en lichte handschoenen dan best lekker. 34 graden overdag en ’s avonds maar acht hebben we wel meegemaakt.

Als we van het ene bushgebied naar het andere trekken verblijven we vaak op eenvoudige campings waar een klein zwembad aanwezig is. Je hebt een koele duik nog nooit zo lekker gevonden dus zwemkleding mee. Topless is in de plaatsen waar wij komen niet gepast.

Voor het maken van mooie foto’s gebruik je het beste een kleinbeeld (digitale) spiegelreflexcamera met twee objectieven. Een standaardzoom en een telezoom tot 400 mm. De beste film in zomer en winter is de Fuji 400 asa. Digitale camera’s zijn een uitkomst in dit soort landen. Let wel op het stroomverbruik en de opslag. Op een reis als deze maak je al gauw 800 foto’s, bij een minimale hoeveelheid pixels van zes miljoen kom je dan op een opslag van 4 GB. Houd daar rekening mee en koop een extra accu en opslagcard of geheugentank.

Video- en fotocamera’s vreten stroom en zeker in Afrika, hét land waar je niet raakt uitgekeken. Onderweg komen we sporadisch 220 volt tegen en soms komen we op zo’n camping laat aan en vertrekken de volgende morgen weer zo vroeg dat van opladen niet veel komt. Een lader voor de accu’s van deze camera’s voor in de auto (12 volt ) biedt dan uitkomst. Informeer tijdig bij Cameraland (072-5153910) en zij regelen het voor u.

Onmisbaar op een reis als deze. De voorkeur gaat uit naar een grote kijker, 8×40 – 7×50 of vergelijkbaar. Een kleine kijker (8×22 of 10×25) is wel makkelijk meenemen maar kijkt minder prettig, zeker als je gedurende langere tijd rustig wilt observeren.Kijkers zijn er in alle prijsklassen en goedkoop hoeft niet per definitie slecht te zijn. Kom je er niet uit neem dan contact op met onze winkel voor een vrijblijvend goed advies.


Belangrijke info om te hebben

Good Morning Africa werkt met een Zuid-Afrikaanse hoofdgids, Anton. Hij kan zelf niet altijd mee maar heeft een aantal zeer ervaren en enthousiaste gidsen in dienst.

In Zuid-Afrika is het bereik uitstekend maar zowel in Namibië als Botswana hebben we regelmatig vele dagen geen bereik en als er weer bereik is zijn de meeste telefoons leeg. De enige manier van laden is in de auto dus is een 12 volt autolader noodzakelijk. Maak je echter geen illusies, als er bereik is kan dit zomaar wegvallen en heb je weer dagenlang geen verbinding. Dit is overigens wel iets om het thuisfront over te informeren want anders gaan ze zich onnodig zorgen maken

Belangrijk om achter te laten
Graag ontvangen wij van iedereen die meegaat op reis een kopie van het paspoort en een kopie van de verzekering voor ziektekosten. Een set kopieën is handig om mee te nemen. Ook het telefoonnummer voor het blokkeren van je bankpassen en/of creditcards is handig om mee te nemen.

Belangrijke telefoonnummers

Nederlandse ambassade in Zuid Afrika +27 (0)12 425 4500
Nederlandse ambassade in Namibië +26 (0) 461 22 37 33
Nederlandse ambassade in Botswana +26 (0) 730 21 94
Nederlandse ambassade in Zimbabwe +26 (0) 479 31 38